Konflikti työyhteisössä on yhä edelleen osittain tabu

Kuinka tunnistan konfliktin omassa organisaatiossani tai työyhteisössäni?

Jokaisessa työyhteisössä on konflikteja, mutta niiden olemassaolo on osittain tabu: ”Eiväthän aikuiset ihmiset riitele, vain asiat riitelevät”. Osa konflikteista selviää itsekseen tai osapuolet sopivat ne itse, mutta osa jää pinnan alle kytemään jakaen työyhteisöä klikkeihin ja hankaloittaen työskentelyä jopa merkittävästi. Äärimmilleen vietyinä haudatuista konflikteista seuraa sairauspoissaoloja, ennenaikaista eläköitymistä ja osaajien siirtymistä muualle.

Hyvä uutinen on, että jopa vanhoja ja syvälle juurtuneita konflikteja voidaan sovitella onnistuneesti. Tämä vaatii toki koulutetun ja kokeneen sovittelijan, joka osaa ohjata ja viedä läpi systemaattisen sovitteluprosessin. Olenkin pohtinut, miten kynnystä konfliktin olemassaolon tunnustamiseen voitaisiin madaltaa ja näin osata tarvittaessa hakea selvittämiseen tukea. Konfliktit ovat loistavia oppimistilaisuuksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden ihmisten aidolle kohtaamiselle ja yhteistyötaitojen syvemmälle oppimiselle. 

Konfliktit ovat loistavia oppimistilaisuuksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden ihmisten aidolle kohtaamiselle ja yhteistyötaitojen syvemmälle oppimiselle. 

Työnantaja on velvoitettu puuttumaan epäkohtiin myös laissa (työturvallisuuslaki 28 §): Jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi.

Työyhteisön sovittelutarve voi tulla epäsuorasti esille esimerkiksi tilanteissa, joissa keskustellaan tiimivalmennuksen tai vaikkapa johtoryhmän kehittämisen tarpeista. Tiimivalmennus voi olla tehotonta tai jopa vahingollista, jos taustalla on vanha ratkaisematon ristiriita. Normaalisti tiimivalmennus on hyvä ratkaisu yhteisten tavoitteiden ja pelisääntöjen selkeyttämiselle – selvittämätön konfliktitilanne kuitenkin helposti tekee valmennusten tulokset tyhjiksi.

Signaaleja, joista työnantaja, esimies tai yksittäinen työntekijä voi konkreettisesti tunnistaa tarpeen työyhteisösovittelulle: 

  • haukkuminen, nimittely, epäasiallinen puhe
  • puhumattomuus
  • epäily kiusaamisesta
  • johtaminen koetaan epäasiallisena
  • häirintäepäily
  • yhteistyön vaikeudet
  • mahdollisesti myös outo tunnelma tai ahdistava ilmapiiri työyhteisössä

Jos joitain yllä olevista merkeistä havaitsee, suosittelen asiantuntijan kanssa keskustelua, olisiko sovittelusta hyötyä ja kannattaisiko sovitteluprosessiin ryhtyä.
 

Lilli_191.jpgLilli Sundvik
Johtaja
Psykologitoimisto Cresco Oy

Psykologian tohtori
Organisaatiopsykologi 

GSM 050 511 0822
Email: lilli.sundvik (at) cresco.fi 
 

Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

2.5.2016 Aivotutkimuksesta työkaluja esimiestyön kehittämiseeen SCARF-malli tuo uutta ymmärrystä esimiestyhön ja johtamiseen. 14.3.2016 Vältä yksimielisyyden paradoksi rekrytointipäätöksissäsi Yksimielisyyden paradoksi kapeuttaa ja vääristää havaintojamme ja niihin perustuvia päätöksiämme - eikä vähiten rekrytoinnissa. 4.3.2016 Strategisen päätöksentekokyvyn kehittäminen Kokemus auttaa tekemään parempia päätöksiä, mutta tie oivaltavaksi päätöksentekijäksi vaatii tietoista opettelua. 26.2.2016 Menestysperusteinen hinta ei paranna rekrytointipalveluiden laatua - päinvastoin Tuntuuko kiinteähintainen rekrytointi kalliilta ja riskialttiilta? 11.2.2016 Myötätunnon osoittamisen supervoima työyhteisöissä Pohdintaa ja tutkimustuloksia myötätunnon merkityksestä työhyvinvoinnille, henkilöstön sitoutumiselle ja tuottavuudelle. 8.2.2016 Menestyksekkään valmennuksen eväät Onnistunut ja tehokas valmennus seuraa yleensä 4 T:n mallia. 28.12.2015 Nämä aiheet kiinnostivat vuonna 2015 Vuosi on pian pyörähtänyt lopuilleen ja on aika palata hieman menneeseen. Alla ovat listattuina blogiaiheet, jotka kiinnostivat lukijoitamme eniten vuonna 2015. 22.12.2015 Lahjan antamisen psykologiaa: Eettinen joululahja vai suklaarasia? Viime hetken lahjahankintoja pohtiessani törmäsin lahjan antamisen psykologiaa käsittelevään tutkimukseen, josta voi saada hieman apua lahjan valitsemisen vaikeuteen. 11.12.2015 Miten työelämän monimutkaisuudesta luodaan mahdollisuuksia? Keneltäkään ei ole voinut jäädä huomaamatta, että työelämä on murroksessa. Media puhuu aiheesta jatkuvasti ja se on koskettanut jokaista meitä ... 4.12.2015 Rekrytointitilanteiden 5 tärkeää kysymystä Kun rekrytoit uusia työntekijöitä tiedät varmasti, että koulutus ja kokemus on selvitettävä. Mutta on paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat työntekijän ... 30.11.2015 Menivätkö kykytestit huonosti? Älä menetä yöuniasi. Lukuisat meta-analyysit osoittavat kiistattomasti hyvien kykytestitulosten ennustavan hyvää työ- ja opintomenestystä ainakin nuorilla henkilöillä. Eihän tällaisia testejä siis voi sivuuttaa, eihän?