Lahjan antamisen psykologiaa: Eettinen joululahja vai suklaarasia?

Keskustan ruuhkasta päätellen myös monella muulla jäi tänä vuonna lahjaostokset viime hetkeen. Mitä ostaisinkaan pikkuserkun veljentyttärelle tai hieman kaukaisemmalle sukulaiselle, keneen ei tullut juurikaan pidettyä yhteyttä? Myös yritykset joutuvat joka vuosi valinnan eteen joululahjavarojen käytöstä.

Viime hetken lahjahankintoja pohtiessani törmäsin lahjan antamisen psykologiaa käsittelevään tutkimukseen, josta voi saada hieman apua lahjan valitsemisen vaikeuteen. Tutkimustulokset luettuani päädyin ostamaan tuttavilleni muutaman suklaarasian.Hyvä valinta olisi voinut ollut myös eettinen lahja: sehän on tuplalahja. Lahjan saajia on tällöin kaksi tai parhaassa tapauksessa koko kylä - ja toki myös lahjan saaja sekä antaja saavat hyvän mielen. Eettisen lahjan saamiseen kuitenkin vaikuttaa joitain seikkoja, jotka rajoittavat siitä koettua arvoa - siksi päädyin tällä kertaa perinteiseen lahjaan.

Jos ajatellaan vain lahjan saajan tyytyväisyyttä tai lahjan antamisella tehtyä vaikutusta, aineellinen lahja voi olla onnistuneempi valinta eettisen lahjan sijaan, varsinkin jos lahjan saaja ei ole kovin läheinen.

Lukemassani tutkimuksessa oli tehty koe, jossa pohdittiin mm. miten lahjan antajan ja saajan välisen suhteen vaikutusta lahjan arvostukseen. Kokeessa tutkittiin myös, kuinka paljon lahjan antaja kuvitteli lahjan saajan lahjaa arvostavan. Eli konkreettisesti ihmisille annettiin kokeessa lahjoja, minkä jälkeen heidän antamaansa arvoa lahjalle mitattiin.

Tutkimuksen mukaan eettisen lahjan antaminen ei välttämättä ole niin humaani teko kuin voisi kuvitella, koska lahjan antajat pohtivat lahjaa antaessaan myös omaa imagoaan. Erityisesti, kun lahjan saaja on hieman kaukaisempi henkilö, lahjan antaja mietti useammin lahjan antamisella antamaansa kuvaa itsestään. Lahjan antaja myös yliarvioi eettisen lahjan antamisen tuoman hyvän kuvan itsestään. Lahjan saaja kun ei välttämättä ajatellut asiasta samalla tavalla. Toisaalta taas lahjan saajan ja antajan ollessa läheisempiä, oli todennäköisempää, että lahjan saaja myös arvosti eettistä lahjaa paljon enemmän.

Jos ajatellaan vain lahjan saajan tyytyväisyyttä tai lahjan antamisella tehtyä vaikutusta, aineellinen lahja voi olla onnistuneempi valinta eettisen lahjan sijaan, varsinkin jos lahjan saaja ei ole kovin läheinen. Kaikeksi onneksi auttaa ja vaikuttaa voi myös muillakin valinnoilla kuin joululahjoilla. J

Hyvää Joulua ja joulumieltä kaikille, lahjoilla tai ilman!
 

Lilli_191.jpgLilli Sundvik
Johtaja
Psykologitoimisto Cresco Oy

Psykologian tohtori
Organisaatiopsykologi

LinkedIn
@LilliSundvik

 

Sinua voisi kiinnostaa myös
Voiko intuitiota käyttää rekrytointihaastattelussa - miksi ja miten? 
Konflikti työyhteisössä on yhä edelleen osittain tabu. 

Tutkimus: British Psychological Society: When doing good is bad in gift giving: Mis-Predicting appreciation of Social Gifts (vol. 131, Nov 2015, s. 178-189)

 


Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

23.10.2019 Resilienssiä pimenevään syksyyn Muutosjoustavuus on yksi tämän päivän työelämän keskeisistä menestystekijöistä, mutta miten sitä voi kehittää? 15.10.2019 Organisaation ketteryys ja tuloksellisuus edellyttävät psykologista turvallisuutta Aiheesta lisää webinaarissa 29.10, ilmoittaudu mukaan! 1.7.2019 Tiimi suoriutumisen draiverina – miten tukea menestyvää tiimiä Millainen resepti löytyy hyvin suoriutuvan tiimin taustalta? Millaista tukea tiimi tällöin toivoo? 12.2.2019 Tavaton tammikuu ”Mieti rohkeasti, millaiset työrutiinit sinulle sopivat: Olemme usein liiankin varovaisia muuttamaan toimimatonta,” sanoo Paula Louet blogissa. 28.1.2019 Johda hyvinvointia ja suoriutumista tuloksellisesti tunnekokemuksen kautta Työntekijät voivat työskennellä runsaasti monista eri lähtökohdista käsin. Tunnekokemus työstä on avaintekijä sekä suoriutumisen että hyvinvoinnin johtamiseen. 20.3.2018 Organisaatiosi tulevaisuuden osaamista rakennetaan nyt Lue parhaat palat CRESCO30-webinaarista - Tunnista ja rekrytoi potentaali 27.12.2017 Tarvitsemasi osaaminen voi jo piillä organisaatiossasi Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta työntekijästä kokee, että työnantaja ei tunne työntekijän vahvuuksia. Kuinka tulevaisuuden potentiaali tunnistetaan? 13.10.2017 Onnistuneen rektytoinnin psykologiaa - Tunnista ja vältä ajatusharhat Laura Niemi ja Mikko Puonti kokoontuivat pohtimaan kuinka välttää ajatusharhat rekrytoinnissa. Lue kooste Cresco30-webinaarista. 28.8.2017 Mihin asiantuntijoiden esimiehiä enää tarvitaan? Tarvitaanko esimiestä enää tulevaisuudessa? Korvaako robotti tai jokin tekoälysovellus esimiehen roolin? 6.6.2017 Kesälukemista sadesäälle tai toimistoon Lukijoidemme suosikkiblogit esimies- ja tiimityöstä, rekrytoinneista sekä henkilöarvioinneista luettavaksi toimistoon tai viltin alle. 1.11.2016 8 myyttiä henkilöarvioinnista, osa 2/2 Voiko henkilöarvioinnissa huijata? Entä käyttäytyvätkö psykologit tarkoituksella oudosti? Blogissamme nyt 8 myyttiä henkilöarvoinnista.