ORGANISAATION KETTERYYS JA TULOKSELLISUUS EDELLYTTÄVÄT PSYKOLOGISTA TURVALLISUUTTA
Nopeus, mukautumiskyvykkyys ja luova ongelmanratkaisukyvykkyys ovat tärkeitä – ja paljon puhuttuja – elementtejä, kun yritys haluaa luoda kilpailu- ja menestymistekijöitä. Eikä tässäkään henkilöstöä kannata unohtaa: tyytyväiset työntekijät näyttäytyvät asiakasrajapinnassa parempana asiakaskokemuksena ja sitä kautta myyntinä.
Millä nämä sitten mahdollistetaan – miten ketteryys ja muuntautumiskyky saadaan toimimaan aidosti? Mistä saadaan rohkeutta ottaa vastuuta, tuoda ajatuksia ja ideoita avoimesti esille sekä tehdä päätöksiä?
Itseohjautuvuus, sanoisi joku ensimmäisenä vastauksena – ja onkin aivan oikeilla jäljillä, ainakin tutkimuksemme mukaan. Teimme nimittäin yhdessä Veros Oy:n ja HR Legal Services Oy:n kanssa tutkimuksen, jossa kysyttiin 1000:n suomalaisen ajatuksia itseohjautuvuudesta työelämässä.
Tutkimuksen mukaan itseohjautuvuus koetaan positiivisena mahdollisuutena ja jopa välttämättömyytenä, jotta organisaatiot toimivat riittävän ketterästi muuttuvassa maailmassa kovan kilpailun keskellä. Vastaajat kokivat, että itseohjautuvilla työpaikoilla päätöksenteko on nopeampaa (77% vastaajista kokee näin), motivaatio on korkeampi (81%), työ koetaan merkityksellisemmäksi (81%) ja työntekijät ottavat enemmän vastuuta (86%).
Mutta jotta itseohjautuvuus voi ylipäätään onnistua, vaaditaan riittävää turvallisuuden ja luottamuksen kokemusta, jotta tiimi saadaan toimimaan yksilöineen eli toisin sanoen psykologista turvallisuutta.
Psykologinen turvallisuus on tiimissä valtava menestystekijä
Psykologinen turvallisuus kuvastaa sitä tilaa, kun tiimissä uskalletaan olla omia itsejään vahvuuksineen ja kehittämiskohteineen. Sitä, että uskalletaan tuoda omia ajatuksia esille, vaikka ne olisivat eriäviä valtavirrasta, sekä luottoa siihen, että sinua ajatuksen esittäjänä ei teilata. Sitä, että uskalletaan yrittää ja uskalletaan myös epäonnistua. Uskalletaan ottaa riskejä. Ja vahvasti sitä, että tämä ajatus ja tunne on yhteinen, jaettu kokemus tiimissä.
Itseohjautuvissa organisaatioissa tiimit joutuvat toimimaan epäselkeydessä. Tämän päivän työelämässä muutos on niin vauhdikasta, että odotuksen vahvasta selkeydestä voi unohtaa. Psykologista turvallisuutta paljon tutkinut Amy Edmondson onkin todennut, että psykologinen turvallisuus on ratkaisevaa silloin, kun kohdataan epävarmuutta ja keskinäisriippuvuutta. Näin ollen se on edellytys itseohjautuville organisaatioille.
Psykologinen turvallisuus on tärkeää myös, kun puhutaan tulevaisuuden menestyvistä yrityksistä. Menestyvissä yrityksessä ketteryyttä, parasta suoriutumista tai kyvykkyyttä luovaan ongelmanratkaisuun ei saada tapahtumaan ilman riittävää psykologisen turvallisuuden kokemusta.
Epäselkeys, epävarmuus ja kokemus siitä, ettei kuulu riittävästi tiimiin, ovat myös aivotasolla uhkatekijöitä, jotka pahimmillaan estävät, mutta vähintäänkin heikentävät kyvykkyyttämme monisyiseen ongelmanratkaisuun ja aitoon tulokselliseen yhteistyöhön.
Siirrä katseesi yksilön itseohjautuvuudesta tiimiin
Tutkimuksestamme ilmeni myös, että itseohjautuvuus nähdään vahvasti yksilökeskeisesti ja ajoittain jopa yksilön ominaisuutena. Eräs vastauksista kiteytetty lainaus summaa asian hyvin: “Itseohjautuvuus tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että pomot eivät ole koko ajan hönkimässä niskaan, vaan työntekijä ottaa vastuuta omista tekemisistään ja työnsä priorisoinnista.”
Itseohjautuvuus organisaatiossa vaatii toki myös yksilökohtaisia ominaisuuksia. Mutta vielä vahvemmin itseohjautuvuus vaati tiimikohtaisia ominaisuuksia ja kyvykkyyttä. Ihmiset on tärkeää saada toimimaan optimaalisella tavalla sekä keskenään omassa tiimissä että muiden tiimien kanssa. Ja tässä tärkeintä on juuri psykologinen turvallisuus.
Jatkamme keskustelua itseohjautuvuudesta ja psykologisesta turvallisuudesta Veros Oy:n ja Crescon webinaarissa tiistaina 29.10. Pureudumme muun muassa siihen, miten psykologista turvallisuutta voi luoda, miten tämän voi huomioida johtamisessa sekä ylipäätään siitä, miten itseohjautuvaa kulttuuria voi rakentaa ja mitä tässä prosessissa pitäisi huomioida. Lämpimästi tervetuloa linjoille!
Ilmoittaudu oheisen linkin kautta ja kerro samalla, mikä sinua juuri tällä hetkellä teemassa mietityttää? Mistä haluaisit kuulla lisää?
ILMOITTAUDU WEBINAARIIN: ITSEOHJAUTUVAMMAKSI NYT - MIKSI JA MITÄ SE VAATII?
Tutustu myös itseohjautuvuustutkimukseen sekä lataa esitys tutkimuksesta täältä.
Veros Oy on 2018 alussa perustettu esimiestyön ja johtamisen palveluyritys, joka auttaa yrityksiä suunnittelemaan ja rakentamaan siltoja ihmisilleen uuteen kulttuuriin siirtymiseksi. Yrityksen takana ovat vahvan liiketoiminnan ja myynnin johtamisen käytännön kokemuksen omaavat asiantuntijat.
Vuonna 1995 perustettu business-psykologian asiantuntijayritys Cresco kuuluu Suomen johtavimpaan henkilöstöpalvelualan yritykseen Baronaan. Crescon palveluita yhdistää vahva työpsykologian ja ihmisen käyttäytymisen asiantuntijuus, liiketoiminnan haasteiden ymmärtäminen sekä jatkuva uusiutuminen. Toimintaa ohjaa luottamuksellisuus, joustavuus, eettisyys ja asiakaslähtöisyys.
Tilaa uutiskirje
Kommentit
Tässä vielä suoraan:
https://insights.barona.fi/webinaari-itseohjautuvammaksi-nyt
Kiva kun tulet kuuntelemaan!
Katri