Rekrytointitilanteiden 5 tärkeää kysymystä

Kun rekrytoit uusia työntekijöitä tiedät varmasti, että hakijan koulutus ja kokemus on selvitettävä. Mutta on paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat työntekijän onnistumiseen työtehtävässään. Ota huomioon ainakin nämä 5 asiaa, kun haastattelet potentiaalisia työntekijöitä ja arvioit heidän mahdollisuuksiaan onnistua tarjoamassasi työtehtävässä.
 

1. Onko hakijalla oikea asenne ja hyvä työmotivaatio?

Tulevan työntekijän työnteon asenne ja motivaatio tehtävää kohtaan ennakoivat parhaiten henkilön onnistumista tehtävässään.
Työntekoon kohdistuvaa asennetta voi valaista esimerkiksi hakijan aikaisempi työhistoria. Jos henkilö on tehnyt paljon erilaisia työtehtäviä, se saattaa olla merkki siitä, että työn tekeminen on tärkeämpää kuin tittelit. Toisaalta se voi myös tarkoittaa, että henkilön suunta ja motivaatio on ollut kateissa. Varmista kummasta on kyse.

On myös hyvä keskustella haastateltavan kanssa miten hän säilyttää työmotivaationsa, kun kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan.

2. Sopiiko hakija yrityksen kulttuuriin ja sen arvoihin?

Olipa työntekijä miten kova ammattilainen tahansa, hänen pitäisi mukavasti sujahtaa työyhteisöön ja tiimin työtapaan. Yhteensopivuus yrityksen kulttuurin kanssa on tärkeää. Jos et osaa määritellä yrityksen kulttuuria hakijalle, jututa viimeiseksi yhteisöön palkattuja henkilöitä. He osaavat määritellä esimerkiksi miten yrityksessä sallitaan tai vaaditaan työntekijöiltä itseohjautuvuutta. Tämän jälkeen sinäkin pystyt paremmin kertomaan hakijalle millaiset arvot yrityksessä vallitsee ja hänen reaktioistaan vetää johtopäätöksiä hänen sopivuudestaan yritykseenne.

3. Miten hyvin hakija kestää stressiä?

Jokainen meistä tuntee joskus stressiä. Pyri selvittämään miten hakija kestää painetta esimerkiksi tiedustelemalla millaisissa stressaavissa tilanteissa henkilö on ollut, miten hän niissä on toiminut, miten ne ovat päättyneet ja miten hän mielestään hoiti tilanteet. Vastausten pohjalta voit arvioida miten hänen paineensietokykynsä mahdollisesti heijastuu hänen työpanokseensa teidän yrityksessänne.

4. Haluaako ja pystyykö hakija oppimaan uutta?

Kaikkien tehtävien hoitaminen vaatii digitalisoituvassa ja globalisoituvassa maailmassa jatkuvaa tietojen päivittämistä ja uusien työtapojen ja -kalujen oppimista. Tiedustelemalla esimerkiksi mitä tietoa tai asioita hakija ei koe hallitsevansa riittävän hyvin ja mitä hän seuraavaksi haluaisi oppia, antaa osviittaa henkilön halusta ja kiinnostuksesta kouluttautua ja parantaa omaa osaamistaan ja siis hoitamaan tehtäviään tulevaisuudessakin hyvin.

5. Sopisiko hakija tulevaisuudessa muihinkin tehtäviin yrityksen sisällä?

Kun yritykseen haetaan uutta työntekijää tiettyyn tehtävään, työnantajan on samanaikaisesti hyvä miettiä miltä henkilön urapolku yrityksen sisällä voisi näyttää. Mihin suuntaan henkilö voisi kehittyä, miten hänen rooliaan voisi laajentaa ajan myötä tai kun tilanteet mahdollisesti yrityksen sisällä muuttuvat. Kysymykset henkilön tulevaisuuden tavoitteista antaa rekrytoijalle tietoa, jonka pohjalta voi suunnitella yrityksen henkilöstön kehitystä laajemminkin.

 

Lilli_191.jpgLilli Sundvik
Johtaja
Psykologitoimisto Cresco Oy

Psykologian tohtori
Organisaatiopsykologi

 

 
 

Lue lisää rekrytointipalveluistamme.

Sinua voisi kiinnostaa myös
Voiko intuitiota käyttää rekrytointihaastattelussa - miksi ja miten? 
Konflikti työyhteisössä on yhä edelleen osittain tabu. 

Kirjoitus julkaistu aiemmin Opteam-blogissa.


Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

23.9.2016 Työnantajamielikuva ratkaisee rekrytoinnissa Työnantajamielikuva kumpuaa yrityksessä työskentelevän henkilöstön kokemuksista, fiiliksistä ja ennen kaikkea siitä, ovatko nämä tuntemukset riittävän voimakkaita. 2.5.2016 Aivotutkimuksesta työkaluja esimiestyön kehittämiseeen SCARF-malli tuo uutta ymmärrystä esimiestyhön ja johtamiseen. 14.3.2016 Vältä yksimielisyyden paradoksi rekrytointipäätöksissäsi Yksimielisyyden paradoksi kapeuttaa ja vääristää havaintojamme ja niihin perustuvia päätöksiämme - eikä vähiten rekrytoinnissa. 4.3.2016 Strategisen päätöksentekokyvyn kehittäminen Kokemus auttaa tekemään parempia päätöksiä, mutta tie oivaltavaksi päätöksentekijäksi vaatii tietoista opettelua. 26.2.2016 Menestysperusteinen hinta ei paranna rekrytointipalveluiden laatua - päinvastoin Tuntuuko kiinteähintainen rekrytointi kalliilta ja riskialttiilta? 11.2.2016 Myötätunnon osoittamisen supervoima työyhteisöissä Pohdintaa ja tutkimustuloksia myötätunnon merkityksestä työhyvinvoinnille, henkilöstön sitoutumiselle ja tuottavuudelle. 8.2.2016 Menestyksekkään valmennuksen eväät Onnistunut ja tehokas valmennus seuraa yleensä 4 T:n mallia. 28.12.2015 Nämä aiheet kiinnostivat vuonna 2015 Vuosi on pian pyörähtänyt lopuilleen ja on aika palata hieman menneeseen. Alla ovat listattuina blogiaiheet, jotka kiinnostivat lukijoitamme eniten vuonna 2015. 22.12.2015 Lahjan antamisen psykologiaa: Eettinen joululahja vai suklaarasia? Viime hetken lahjahankintoja pohtiessani törmäsin lahjan antamisen psykologiaa käsittelevään tutkimukseen, josta voi saada hieman apua lahjan valitsemisen vaikeuteen. 11.12.2015 Miten työelämän monimutkaisuudesta luodaan mahdollisuuksia? Keneltäkään ei ole voinut jäädä huomaamatta, että työelämä on murroksessa. Media puhuu aiheesta jatkuvasti ja se on koskettanut jokaista meitä ... 4.12.2015 Rekrytointitilanteiden 5 tärkeää kysymystä Kun rekrytoit uusia työntekijöitä tiedät varmasti, että koulutus ja kokemus on selvitettävä. Mutta on paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat työntekijän ...