Rekrytointitilanteiden 5 tärkeää kysymystä

Kun rekrytoit uusia työntekijöitä tiedät varmasti, että hakijan koulutus ja kokemus on selvitettävä. Mutta on paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat työntekijän onnistumiseen työtehtävässään. Ota huomioon ainakin nämä 5 asiaa, kun haastattelet potentiaalisia työntekijöitä ja arvioit heidän mahdollisuuksiaan onnistua tarjoamassasi työtehtävässä.
 

1. Onko hakijalla oikea asenne ja hyvä työmotivaatio?

Tulevan työntekijän työnteon asenne ja motivaatio tehtävää kohtaan ennakoivat parhaiten henkilön onnistumista tehtävässään.
Työntekoon kohdistuvaa asennetta voi valaista esimerkiksi hakijan aikaisempi työhistoria. Jos henkilö on tehnyt paljon erilaisia työtehtäviä, se saattaa olla merkki siitä, että työn tekeminen on tärkeämpää kuin tittelit. Toisaalta se voi myös tarkoittaa, että henkilön suunta ja motivaatio on ollut kateissa. Varmista kummasta on kyse.

On myös hyvä keskustella haastateltavan kanssa miten hän säilyttää työmotivaationsa, kun kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan.

2. Sopiiko hakija yrityksen kulttuuriin ja sen arvoihin?

Olipa työntekijä miten kova ammattilainen tahansa, hänen pitäisi mukavasti sujahtaa työyhteisöön ja tiimin työtapaan. Yhteensopivuus yrityksen kulttuurin kanssa on tärkeää. Jos et osaa määritellä yrityksen kulttuuria hakijalle, jututa viimeiseksi yhteisöön palkattuja henkilöitä. He osaavat määritellä esimerkiksi miten yrityksessä sallitaan tai vaaditaan työntekijöiltä itseohjautuvuutta. Tämän jälkeen sinäkin pystyt paremmin kertomaan hakijalle millaiset arvot yrityksessä vallitsee ja hänen reaktioistaan vetää johtopäätöksiä hänen sopivuudestaan yritykseenne.

3. Miten hyvin hakija kestää stressiä?

Jokainen meistä tuntee joskus stressiä. Pyri selvittämään miten hakija kestää painetta esimerkiksi tiedustelemalla millaisissa stressaavissa tilanteissa henkilö on ollut, miten hän niissä on toiminut, miten ne ovat päättyneet ja miten hän mielestään hoiti tilanteet. Vastausten pohjalta voit arvioida miten hänen paineensietokykynsä mahdollisesti heijastuu hänen työpanokseensa teidän yrityksessänne.

4. Haluaako ja pystyykö hakija oppimaan uutta?

Kaikkien tehtävien hoitaminen vaatii digitalisoituvassa ja globalisoituvassa maailmassa jatkuvaa tietojen päivittämistä ja uusien työtapojen ja -kalujen oppimista. Tiedustelemalla esimerkiksi mitä tietoa tai asioita hakija ei koe hallitsevansa riittävän hyvin ja mitä hän seuraavaksi haluaisi oppia, antaa osviittaa henkilön halusta ja kiinnostuksesta kouluttautua ja parantaa omaa osaamistaan ja siis hoitamaan tehtäviään tulevaisuudessakin hyvin.

5. Sopisiko hakija tulevaisuudessa muihinkin tehtäviin yrityksen sisällä?

Kun yritykseen haetaan uutta työntekijää tiettyyn tehtävään, työnantajan on samanaikaisesti hyvä miettiä miltä henkilön urapolku yrityksen sisällä voisi näyttää. Mihin suuntaan henkilö voisi kehittyä, miten hänen rooliaan voisi laajentaa ajan myötä tai kun tilanteet mahdollisesti yrityksen sisällä muuttuvat. Kysymykset henkilön tulevaisuuden tavoitteista antaa rekrytoijalle tietoa, jonka pohjalta voi suunnitella yrityksen henkilöstön kehitystä laajemminkin.

 

Lilli_191.jpgLilli Sundvik
Johtaja
Psykologitoimisto Cresco Oy

Psykologian tohtori
Organisaatiopsykologi

 

 
 

Lue lisää rekrytointipalveluistamme.

Sinua voisi kiinnostaa myös
Voiko intuitiota käyttää rekrytointihaastattelussa - miksi ja miten? 
Konflikti työyhteisössä on yhä edelleen osittain tabu. 

Kirjoitus julkaistu aiemmin Opteam-blogissa.


Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

18.11.2015 Konflikti työyhteisössä on yhä edelleen tabu Kuinka tunnistan konfliktin omassa organisaatiossani tai työyhteisössäni? 13.11.2015 Voihan työelämä! -viikon kootut vinkit työssäjaksamiseen Crescolaiset innostuivat jakamaan omat työhyvinvointivinkkinsä! 16.10.2015 Miten hakijan motivaatiotota voidaan arvioida? Mitä on oikea motivaatio? Entä sopiva määrä sitä, jotta ihmistä menestyisi työssään ja viihtyisi siinä pitkään? 23.9.2015 Viisi vinkkiä projektimaiseen työskentelyyn Projektimainen työskentely on tehokas tapa saada aikaan tuloksia ja tulevaisuudessa myös työmme on muotoutumassa yhä projektimaisempaan suuntaan. 28.8.2015 Voiko intuitiota käyttää rekrytointihaastattelussa - miksi ja miten? Intuitiivisen tiedon arvoa helposti aliarvioidaan tai se unohtuu haastatteluprosessista kokonaan. 30.1.2015 Viisi muistettavaa muutoksessa Yritysten ulkoiset tai sisäiset toimintaympäristöt elävät jatkuvasti. Kilpailija haastaa, lait muuttuvat, globalisaatio aiheuttaa kustannuspaineita, uudet innovaatiot mahdollistavat uusia tuotteita jne. Tästä seuraa tarve muuttua. 9.4.2014 Karsi huonot esimiehet jo haastattelussa Kuinka havaita huonot esimiehet jo haastattelussa? 1.4.2014 Paljonko teillä on aivohukkaa? Millainen aivojen käyttösuhde teillä on? Strategia on verbi. Strategia ei ole paperi tai suunnitelma, vaan strategia on päivittäistä tekemistä, johon kaikki pitää saada mukaan... 24.3.2014 Johda oikein työpaikan kansalaistaitoja Miten joko valita tai kasvattaa aktiivisia, joustavia ja tehokkaita työntekijöitä lienee yhtä vanha kysymys kuin työelämäkin...