Kuinka käytän intuitiota rekrytointihaastattelussa - miksi ja miten?

Psykologinen henkilöarviointi ja rekrytointivalinnat perustuvat oletukseen siitä, että mitä enemmän tietoa henkilöstä saadaan, sitä tarkemmaksi ja paikkansapitävämmäksi arviointi muuttuu. Yleisesti ottaen tämä onkin monissa tapauksissa totta. Oletuksessa saattaa kuitenkin olla muutamia poikkeuksia, koska joitakin ihmisen ominaisuuksia on luotettavampaa arvioida intuitiivisesti ensivaikutelmasta.

Ensimmäinen tieteellinen todiste aiheesta saatiin vuonna 2009 Katherine A. Fowlerin, Scott O. Lilienfeldin ja Christopher J. Patrickin julkaisemasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin onko psykopaatit mahdollista tunnistaa haastatteluista lyhyiden näytteiden (5-20 sekuntia) perusteella.  Tutkimuksessa tultiin johtopäätökseen, että maallikko kykenee lyhyen haastattelunäytteen perusteella havaitsemaan psykopaatin ominaisuuksia luotettavasti ja paikkansapitävästi - mitä lyhyempi näyte, sen parempi. Aivan tavallisten ihmisten oli siis mahdollista tunnistaa psykopatia.

Kuinka se on mahdollista? Miten ilmiö toimii? Yksi todennäköinen syy on se, että mitä pidempään havainnoimme tai olemme vuorovaikutuksessa jonkun kanssa, sitä enemmän teemme itse johtopäätöksiä – ja joskus vääristelemme tietoa.  Koska ihmiset ovat kuuluneet vuosisatojen ajan yhteisöihin ja tottuneet tekemään yhteistyötä, on mahdollista, että alitajuisesti yritämme selittää tuntemuksiamme ja havaintojamme itsellemme siten, että meillä olisi p

aremmat mahdollisuudet tehdä yhteistyötä: ”Ehkä olen vain väsynyt”, ”ehkä minulla on vain paha päivä”, ”ehkä hänellä on vain paha päivä!” tai ”ehkä häntä on kohdeltu huonosti edellisessä työpaikassaan ja se tekee hänet ärtyisäksi

Ihmisen pitkä evoluutiohistoria saattaa mahdollistaa, että voimme tunnistaa hyvin nopeasti joitain hengissä selviytymisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia, kuten psykopatian ja aggression. Jos et havainnut nopeasti, kuka on vaarallinen, et yksinkertaisesti ehkä selvinnyt.

Henkilöarviointeja tehdessä ongelma on usein saavuttaa ihanteellinen tasapaino sen välillä, että löytää riittävän paljon tietoa, muttei liikaa. Haasteena on kuunnella intuitiota, mutta olla myös samalla analyyttinen ja systemaattinen. Intuitiivista informaatiota on vaikea dokumentoida tai analysoida ja myös ennakkoasenteemme voivat vaikuttaa siihen. On kuitenkin mahdollista että kykenemättömyys luottaa intuitioon ja ensivaikutelmaan tekee arvioinnista epäluotettavan. 
 

Kuinka voin rekrytoijana käyttää hyväkseni ensivaikutelmaa ja intuitiivista tietoa?

  1. Ennen haastattelua: Pidä huolta, että mielialasi on hieman positiivisen puolella. Intuitio toimii parhaiten, kuin olemme hyvällä tuulella. Erilaiset metodit hyvän tuulen varmistamiseksi voivat vaihdella. Minulle toimii, kun mietin mitä kaikkea voin oppia uuden ihmisen kanssa keskustelusta.
  2. Ennen haastattelua: Tutkistele tietoisesti huonetta ja ympäristöä, missä haastattelu pidetään. Luot luotettavamman ja rennomman ilmapiirin hieman epävirallisemmassa ympäristössä. Varmista esimerkiksi, että sinun ja haastateltavan välissä ei tule olemaan isoa pöytää. Hyvä keino on myös mahdollisuuksien mukaan kävellä yhdessä työpaikalla.
  3. Haastattele jonkun muun kanssa – kollegan, HR-ammattilaisen, työkaverin… Havaintoja on helpompi tehdä, jos vaihdatte vuoroja havainnoijan ja kysymysten asettajan rooleista. Haastattelun jälkeen voitte vertailla havaintojanne –  yhtenevätkö ne?
  4.  Tee todella nopeita muistiinpanoja: Älä ajattele liikaa, mitä kirjoitat, vaan laita muistiin havaintosi. Ensihavainnot hälvenevät, jos et kirjaa niitä välittömästi ylös.
  5. Tee seurantaa valittujen henkilöiden suoriutumisesta, koska vain niin voit ymmärtää minkälaiset havainnot ja muu rekrytointiprosessin aikana saatu tieto ennustavat hyvää työssä menestymistä ja onnistunutta rekrytointia.
     

Intuitiivisen tiedon hyötyä helposti aliarvioidaan tai se unohtuu haastatteluprosessista kokonaan  –  se on kuitenkin yksi hyvä keino lisätiedon saamiseen perinteisten systemaattisten keinojen ohella.

Oletko itse havainnut hyötyjä intuition käytössä?

 

Lilli_191.jpgLilli Sundvik

Psykologian tohtori
Organisaatiopsykologi 

LinkedIn
Twitter @LilliSundvik 
 

 intuitio.haastattelussa.infograafi.jpg


Tilaa uutiskirje

Kommentit

Jätä vastaus


(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)

Captcha-koodi Napsauta kuvaa nähdäksesi toisen captcha koodin.

10.3.2020 Momentous ja bisnespsykologiaan erikoistunut Cresco yhdistyvät – uusi konsulttitalo haastaa johdon kehittämisen palvelut Kevät on tunnetusti kasvun aikaa. Kehitys on ajankohtaista nyt myös meillä, kun ylimmän johdon suorahakuun erikoistunut Momentous ja bisnespsykologian asiantuntijayritys Cresco yhdistyvät. 23.10.2019 Resilienssiä pimenevään syksyyn Muutosjoustavuus on yksi tämän päivän työelämän keskeisistä menestystekijöistä, mutta miten sitä voi kehittää? 15.10.2019 Organisaation ketteryys ja tuloksellisuus edellyttävät psykologista turvallisuutta Aiheesta lisää webinaarissa 29.10, ilmoittaudu mukaan! 1.7.2019 Tiimi suoriutumisen draiverina – miten tukea menestyvää tiimiä Millainen resepti löytyy hyvin suoriutuvan tiimin taustalta? Millaista tukea tiimi tällöin toivoo? 12.2.2019 Tavaton tammikuu ”Mieti rohkeasti, millaiset työrutiinit sinulle sopivat: Olemme usein liiankin varovaisia muuttamaan toimimatonta,” sanoo Paula Louet blogissa. 28.1.2019 Johda hyvinvointia ja suoriutumista tuloksellisesti tunnekokemuksen kautta Työntekijät voivat työskennellä runsaasti monista eri lähtökohdista käsin. Tunnekokemus työstä on avaintekijä sekä suoriutumisen että hyvinvoinnin johtamiseen. 20.3.2018 Organisaatiosi tulevaisuuden osaamista rakennetaan nyt Lue parhaat palat CRESCO30-webinaarista - Tunnista ja rekrytoi potentaali 27.12.2017 Tarvitsemasi osaaminen voi jo piillä organisaatiossasi Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta työntekijästä kokee, että työnantaja ei tunne työntekijän vahvuuksia. Kuinka tulevaisuuden potentiaali tunnistetaan? 13.10.2017 Onnistuneen rektytoinnin psykologiaa - Tunnista ja vältä ajatusharhat Laura Niemi ja Mikko Puonti kokoontuivat pohtimaan kuinka välttää ajatusharhat rekrytoinnissa. Lue kooste Cresco30-webinaarista. 28.8.2017 Mihin asiantuntijoiden esimiehiä enää tarvitaan? Tarvitaanko esimiestä enää tulevaisuudessa? Korvaako robotti tai jokin tekoälysovellus esimiehen roolin? 6.6.2017 Kesälukemista sadesäälle tai toimistoon Lukijoidemme suosikkiblogit esimies- ja tiimityöstä, rekrytoinneista sekä henkilöarvioinneista luettavaksi toimistoon tai viltin alle.